Тяло

7/26/2017

Целулит

Причини, лечение и превенция

Целулитът се характеризира с прекомерно натрупване на мазнини в клетките на подкожна мастна тъкан. “Портокаловата кожа” засяга така наречените “проблемни зони” на бедрата, хълбоците, седалището и корема. Нарушена е водната обмяна на подкожната мастна тъкан, което се изразява в лека отточност и увеличен обем на мастните клетки.

Премахването на целулита е непрекъснат и комплексен процес, който включва: Подходящ режим на хранене – повече плодове и зеленчуци; по-малко консервирани, пържени и fast food храни, газирани напитки и алкохол; прием на поне 2,5 – 3 л. вода, зелен чай; ограничаване на солта. Засилена двигателна активност – за подобряване на метаболизма на тялото и подобряване микроциркулацията на кръвта. Антицелулитна козметика – тя не може да ликвидира целулита, но успешно хидратира и стяга повърхността на бедрата и корема. Антицелулитни процедури, включващи както масажи, така и използване на съвременни технологии.

    Думата целулит в съвременната козметология е термин определящ състояние на кожата, при което нейният релеф се нарушава в следствие на неравномерно натрупване на подкожна мастна тъкан и циркулаторни проблеми. За разлика от козметологията, в медицината целулитът е различно състояние, свързано с потенциално сериозна инфекция засягаща кожата и подкожната тъкан.
    Мастните натрупвания под формата на целулит, наричани още "портокалова кожа", засягат до 90% от жените след пубертета и 10% от мъжете, явявайки се проблем, който се задълбочава най-вече от съвременния начин на живот. Целулитните натрупвания се локализират в най-голяма степен в зоната на ханша, бедрата и корема, но не рядко могат да засегнат и областта на подбедриците и задната част на ръцете.
    Има множество теории за това какво точно представлява целулитът и до колко той е физиологично състояние или здравословен проблем. Най-общо може да се каже, че границата между двете състояния лесно може да бъде премината, а при вече образувал се значителен целулит е изключително трудно или невъзможно да се възстанови първоначалното състояние на кожата. Така поради специфичния начин на образуването на целулита, той може да се запази дори след значително намаляване на подкожната мастна тъкан и се наблюдава дори при сравнително слаби хора
    При образуването на целулит се засягат в най-голяма степен мастните клетки в най- повърхностния слой на подкожната тъкан (хиподермата). Този слой е структурно различен от подлежащите дълбоки слоеве мастна тъкан, поради факта че мастните клетки в него са подредени в делчета, около които има вертикални влакна съединителна тъкан. Тези влакна започват от дермата, спускат се през хиподермата и се залавят за фасциите под нея. Така при значително нарастване по обем на повърхностният слой мастни клетки, те избутват нагоре и издигат надлежащата кожа, а тези влакна я придърпват - образувайки хлътвания. Самите мастни клетки могат да увеличат обема си до 60 пъти, което значително може да измени цялостната структура и релеф на подкожната тъкан и да доведе до образуването на т.нар. "портокалов" вид на кожата. При своето нарастване, освен че променят релефа на кожата, мастните клетки притискат и кръвоносните и лимфни съдове и така затрудняват микроциркулацията на кожата. Така със задълбочаване на проблема тези нарушения водят до натрупването на отпадни продукти и лимфен застой в подкожната тъкан, което превръща целулита от естетичен, в метаболитен и здравословен проблем.

Причината за появата на целулит най-често е свързана с комплекс от множество фактори - вътрешни и външни:
 • Хормонални фактори
 • Генетични фактори
 • Неправилно хранене
 • Недостатъчна физическа активност
 • Недостатъчен прием на вода
 • Тютюнопушене и прием на алкохол
 • Прием и злоупотреба с медикаменти
 • Стрес

Стадии в развитието на целулита:
 • Първи стадий: Външно кожата няма видими изменения, но при хващане на кожна гънка се наблюдава неравен релеф и трапчинки. Този стадий е най-благоприятен за предприемане на мерки за предотвратяване на по-нататъшното развитие на целулит.
 • Втори стадий: Мастната тъкан се уплътнява, а по кожата започват да с еобразуват неравности. Неравностите и хлътванията по проблемните зони стават значително видими при стягане на мускулите или в изправено положение на тялото
 • Трети стадий: Кожата изглежда неравна, бледа, често се получават кръвоизливи и синини, които изчезват бавно.
 • Четвърти стадий: Кожата в засегнатите зони е бледа, хладна с нездрав вид. Целулитът е силно изразен по всички засегнати части от тялото, а при захващането на кожата той е твърд и уплътнен.    

Премахването на целулита е непрекъснат и комплексен процес, който включва:
 • Подходящ режим на хранене - повече плодове и зеленчуци, по-малко пържени, консервирани, тестени храни, сол и захари, поне 2,5-3л. вода на ден, повече зелен чай, без газирани напитки и алкохол
 • Повече движение - ходене пеша, кардио, плувни спортове
 • Антицелулитна козметика - тя не може да ликвидира целулита, но успешно хидратира и стяга повърхността на кожата
 • Антицелулитни процедури, включващи както масажи, така и използване на съвременни технологи
 • Възползвайте се от нашето промоционално предложение:  Получавате 2 супер ефикасни процедури Venus Legacy + 2 скулптриращи терапии на Phytomer, съчетани с анти-целулитни масажи. Цена с пакетно намаление: 380 лв. (от 480 лв.) За повече информация обади се на: 0884 84 99 06.    СПОДЕЛИ

    обратно