Лице

8/30/2017

Относно степените на SPF - Фактор за слънцезащита

Каква е разликата между 15 и 50 фактор в слънцезащитните продукти ?

SPF (или Sunburn Protection Factor – фактор за предпазване от слънчево изгаряне) е начин да се измери доколко едно средство за слънцезащита предпазва кожата от ултравиолетови лъчи тип UVB – видът облъчване, което причинява слънчево изгаряне и може да спомогне за рак на кожата.

*SPF измерва защита от ултравиолетовите лъчи UVB – видът лъчи, от които кожата изгаря и които допринасят за рак на кожата. *SPF не ви казва доколко едно средство за слънцезащита ще ви предпази от лъчи тип UVA, които също са опасни и увреждат кожата. *Повечето дерматолози препоръчват средства за защита с фактор SPF 15 или 30. По-висок слънцезащитен фактор не гарантира много повече защита.

Ако кожата ви обичайно изгаря след 10 минути на слънце, нанасянето на слънцезащитно средство с фактор 15 (SPF 15) ще ви позволи да останете на слънце без да изгорите приблизително 150 минути (обичайното ви излагане на слънце се удължава 15пъти). Това е груба оценка, която зависи от типа кожа, интензитета на слънчевата светлина и количеството слънцезащитен крем, който използвате.

За най-добра защита експертите препоръчват употребата на слънцезащитни средства с фактор минимум 15, нанасянето им в подходящо количество (2мг/кв.см кожа или около 30 грама за цялостно покритие на тялото) и ново нанасяне на всеки 2 часа.

Повечето хора използват по-малко от нужното количество слънцезащитни средства, като използват от ¼ до ½ от необходимото количество. Като нанесете половината от нужното количество, вие си осигурявате фактор равен на корен квадратен от числото на фактора. Тоест, ако нанесете едва половината от необходимото количество слънцезащитен крем с фактор 30, ще получите ефективен фактор само 5.5!

Скалата на слънцезащитните фактори не е линейна:

Фактор 15 блокира 93% от лъчите UVB

Фактор 30 блокира 97% от лъчите UVB

Фактор 50 блокира 98% от лъчите UVB


Така погледнато, слънцезащитните средства с фактор 30 ви осигуряват само с 4% повече защита от слънцезащитните средства с фактор 15.
Или, казано по друг начин:

Слънцезащитните средства с фактор 15 (93% защита) позволяват на 7 от 100 фотона да преминат.

Слънцезащитните средства с фактор 30 (97% защита) позволяват на 3 от 100 фотона да преминат.

Така, макар да не удвоявате степента на защита, слънцезащитните средства с фактор 30 ще блокират половината облъчване, което слънцезащитните средства с фактор 15 биха пропуснали в кожата ви.


Изглежда сложно, но за да се опростят нещата, повечето дерматолози препоръчват употребата на слънцезащитни средства с фактор 15 или 30.

Защо да не използваме наистина висок фактор? Слънцезащитните средства с наистина висок фактор, например SPF75 или SPF100, не предлагат значително по-силна защита от средствата с фактор 30 и се счита, че всъщност подвеждат хората да си мислят, че са по-защитени отколкото в действителност. По тази причина FDA (Администрацията за храните и лекарствата на САЩ) не допуска да се отбелязва на слънцезащитни средства нищо повече от SPF30+. Средства с такъв етикет се считат за нарушение.


Най-важното е да запомните, че факторът измерва само доколко слънцезащитните средства ви предпазват от ултравиолетови лъчи тип UVB.


СПОДЕЛИ

обратно