Аюрведичен масаж Широдара при повишена тревожност

Аюрведичен масаж Широдара

Напоследък този вид аюрведичен масаж Широдара все по-често се прилага за лечение на психични и емоционални проблеми. Такива имат хора подложени на силен и постоянен стрес в ежедневието си. Масажът често се препоръчва като помощно стредство в процеса на терапевтиране на тревожни и панически разстройства. В такива случаи се работи съвместно с психотерапевта, като той дава насоки на рехабилитатора – масажиста. Един от най-ефективните в това отношение масажи е аюрведичният ритуал Широдара. Много често тревожният и пренапрегнат човек е с контрахирана мускулатура. Жизнената му енергия е блокирана поради хроничния спазъм на мускулатурата.

Защо е необходим аюрведичен масаж Широдара?

Една от причините да се стигне до това състояние е склонноста на съвременния човек да се пренатоварена от негативни мисли и очаквания. Много често тези мисли са хаотични и наподобяват вихър, който може да предизвика виене на свят и замаяност. Тъй като в такова състояние енергията е изтеглена основно в главата се предизвиква повърхностно и плитко дишане. То допълнително засилва усещането за световъртеж понеже до мозъка не достига достатъчно кислород. Усещането е сякаш главата е отделена от тялото, за което допринася и раменношийният блокаж. Той се активира, за да ни отдели от усещанията на тялото, което е спряло да усеща собствената си енергия. В него се освобождават високи нива на хормона на стреса – адреналин, който от своя страна предизвиква усещане за заплаха и страх.

Освен увеличеното мускулно напрежение и учестеното повърхностно дишане, кръвното налягане също може да се повиши. Това са част от телесните промени при преживяването на стрес и тревога. Ако това състояние се превърне в хронично нашата психофизиологична и действена активност значително спада. Започваме да чувстваме телата си все по-безжизнени и немощни. Много често освен виенето на свят се усеща слабост в крайниците, тъй като те не са енергийно заредени. През това време мислите поглъщат огромна част от жизнената енергия на човека. Вместо да задвижва и енергизира тялото, тя е всмукана от мисловния поток. При такива състояния ритуалът Широдара има благотворно въздействие. Препоръчва се като самостоятелно, а в по-тежките случаи като помощно средство за борба със стреса.

Какво представлява аюрведичен масаж Широдара?

аюрведичен масаж Широдара

Широдара е аюрведичен масаж, който успява да въведе човек в състояние на дълбока релаксация и покой. Свещеният смисъл на тази процедура се крие в специалната смес от затоплени масла. Те обливат постепенно областта на третото око, което възстановява човешкото енергийно поле. Стимулирането му от своя страна силно влияе върху мозъчните центрове, които произвеждат серотонин – хормонът на щастието. Серотонинът отговаря за усещането на удоволствие, блаженство, както и бодрост. При недостатъчно производство на серотонин той трудно се задържа. В такъв момент повечето хора прибягват към инхибитори на серотонина – най- широко използваните антидепресанти днес. Те само потискат изразената симптоматика като притъпяват естествената способност на човек да се справя с тези състояния сам.

Широдара при безсъние

Широдара се препоръчва и при проблеми с безсънието и хроничното главоболие. Непрекъснатото изливане на затопленото масло върху челото води до стимулиране и успокояване на хипоталамуса. Той е отговорен за регулиране функциите на хипофизната жлеза. Доброто й състояние подобрява съня. Когато главоболието е предизвикано от липса на сън, то тази терапия е най – подходящото средство за справяне с него. По време на нея се активизират важни точки на главата. Така се подобрява кръвообращението. В резултат на това кръвоносните съдове се разширяват, а кръвното налягане спада. Това допълнително подобрява циркулацията на кръвта в мозъка. Ето защо дори само след 5 процедури Широдара хроничното главаоболие остава в миналото, а дълбокият и качествен сън отново се завръща.