Премахване на целулит? Възможно е с комплексен подход

премахване-на-целулит

Интересувате се от премахване на целулит? Какви са мануалните начини и как въздействат те на структурата на мастната тъкан?

Целулитът е естетичен проблем, който засяга основно жените. Напоследък проявите му се наблюдават и при някои представители на силния пол. Представлява промяна в структурата на мастната тъкан, в резултат на което повърхността на кожата става неравна. Появяват се грапавини и вдлъбнатини, затова целулитът е наричан още и „портокалова кожа“. Много от специалистите предпочитат вместо целулит да използват термина липодистрофия. Целулитът не зависи от възрастта. Възможно е да се появи на 20 и на 40-годишна възраст.

Премахване на целулит с антицелулитен масаж

Незаменим помощник в борбата за премахване на целулит е професионалният антицелулитен масаж. Изключително ефективен мануален метод, който позволява видимо да се подобри състоянието на кожата. В комбинация със здравословен начин на живот, балансиран хранителен режим и добра двигателна активност, резултатите са устойчиви и дълготрайни. Благодарение на правилното прилагане на ексклузивната методика се постига забележителен ефект веднага след първата процедура в зависимост от стадия на целулит. Този уникален масажен метод помага и при напредналите стадии на целулит. В тези случаи е необходим курс от процедури, чийто брой се определя от терапевта строго индивидуално за всеки пациент. Предварителната диагностика за установяване на заболяванията на пациента е изключително важна, за да се приложат правилните методи на лечение на целулита.

Човешкият организъм е единна и сложна система. Нарушенията във функциите на някои органи или системи водят до проблеми в други свързани с тях области. „Човек е едно цяло“ – това е основен постулат в остеопатията. Въведен е още през 1892 г. от американския хирург д-р Андрю Тейлър Стил. От гледна точка на остеопатията целулитът се разглежда като нарушение в работата на организма. Затова въздействието посредством специфични масажни техники е не само локално върху зоните с „портокалова кожа“. Оказва оздравителен ефект върху цялото тяло. В остеопатията основно значение има методът ПИРМ – постизометрична релаксация на мускулите. Методът ПИРМ е подобен на пасивната гимнастика и чрез него се възстановяват тонусът, еластичността и обемът на мускулите.

Как се премахва целулит според принципите на остеопатията

Когато терапевтът-остеопат предприема лечение на целулита според принципите на остеопатията, най важната и първа стъпка е да се освободят блокажите в областта на гръбначния стълб. Това води до нормализиране работата на централната нервна система. А премахването на блокажите в областта на врата е свързано със задействане на сензорната система. Важно значение има работата върху гръдната диафрагма за подобряване състоянието и функцията на жлъчния мехур. Доказано е, че се постига 30-40% успех в третирането на целулита, дори само ако се нормализира работата на жлъчката. Състоянието на вътрешните органи се отразява върху кожата, в това число и върху появата на целулит.

Мануалният антицелулитен масаж започва с прилагане на техниката на третия пръст за релаксация на централната нервна система. След това последователно се работи върху гръдната диафрагма и тазовата диафрагма. Работи се и върху блокажи в областта на кръста, както и талията. След тях се прилага лимфодренажен масаж, който е въюможно да бъде осъществен дори при пациенти с варикоза(разширени вени). В такива случаи се прилагат по-леки и бавни движения. Едва след като се освободят блокираните зони и се стимулира лимфопотокът в тялото, се пристъпва към антицелулитния масаж. Този комплексен метод на работа дава много по-бързи и видими резултати в сравнение със стандартния антицелулитен масаж. Препоръчителният брой терапии е 10 при напредналите стадии на целулит, докато при леките форми са достатъчни 3-4 процедури. Прилагането на тези специфични мануални техники не само помагат в лечението на целулита. Оказват оздравителен ефект върху целия организъм.