Розацея – всичко, което трябва да знаете

Розацеята е хронично кожно заболяване, което засяга предимно кожата на лицето чрез зачервяване, възпалителни подутини и пъпки. Симптомите на розацея могат да продължат от няколко седмици до няколко месеца и често се бъркат с акне или други кожни проблеми.

Въпреки че розацеята се развива по много начини и във всяка възраст, струва си да се отбележи, че обикновено започва след 30-годишна възраст. Смята се, че хората със светла кожа, които се изчервяват лесно, са изложени на по-голям риск. Розацеята също се диагностицира по-често при жените, но има тенденция да проявява по-тежки симптоми при мъжете.

Въпреки че в момента няма лек за розацея, медицинските познания за това разстройство са напреднали дотам, че то може да бъде ефективно управлявано с медицинска терапия и промени в начина на живот.

Признаците и симптомите на розацея включват:

Зачервяване в областта на лицето

Обикновено засяга бузите, носа, брадичката или челото. Може да забележите зачервяване, което се появява и изчезва и понякога не изчезва за продължителен период от време. Кръвоносните съдове на носа и бузите ви може да се подуят и да станат видими.

Червени възпалителни подутини

Наподобяващи акне, тези пъпки и подутини могат да се появят навсякъде по лицето ви, понякога съдържащи гной. Кожата на лицето ви също може да е гореща и нежна на допир.

Увеличен нос (често при мъжете)

Поради тежкото развитие на възпалителни подутини и пъпки, розацеята може да разшири областта на носа поради прекомерно разрастване на тъканите, причинявайки носа да изглежда подут и неравен. Този симптом се среща по-често при мъжете.

Дразнене на очите

Много пациенти изпитват сухи очи, които изглеждат кръвясали или сълзещи. В по-тежки случаи клепачите са подути и има потенциална загуба на зрението от увреждане на роговицата.

Суха, груба, лющеща се кожа

Може да получите груба люспеста кожа и силно суха кожа около лицето.

Кога да се обърнете към специалист?

Ако изпитвате постоянни симптоми по лицето или очите, посетете Вашия лекар или дерматолог за диагноза и подходящо лечение. Ако страдате от розацея и не знаете какви козметични процедури биха били подходящи за Вашето лице, свържете се с естетичен център „Авантюрин“ и запишете час за консултация! Консултацията е напълно безплатна!