SPF фактор и до колко Ви предпазва?

spf-фактор

SPF фактор (Sunburn Protection Factor) за предпазване от слънчево изгаряне измерва колко едно средство за слънцезащита предпазва кожата от ултравиолетови лъчи тип UVB. Този вид лъчи причиняват слънчево изгаряне, а понякога и рак на кожата. SPF не ви показва колко едно средство за слънцезащита ще ви предпази от увреждащите кожата лъчи тип UVA.

Ако кожата ви обичайно изгаря след 10 минути на слънце, нанасянето на слънцезащитно средство с фактор 15 (SPF 15) ще ви позволи да останете на слънце без да изгорите приблизително 150 минути (обичайното ви излагане на слънце се удължава 15 пъти). Това е груба оценка, която зависи от типа кожа, интензитета на слънчевата светлина и количеството слънцезащитен крем, който използвате.

Повечето хора не прилагат върху кожата си необходимото количество слънцезащитни продукти. Използват ¼ до ½ от необходимото количество. Ако се намали на половината използваното количеството крем с SPF 30 ще постигнете защита от SPF 5,5.

Скалата за измерване ефективността на SPF факторът не е правопропорционална:

  • SPF 15 блокира 93% от UVB лъчите  
  • SPF 30 блокира 97% от UVB лъчите  
  • SPF 50 блокира 98% от UVB лъчите
    Изводът: слънцезащитният крем с SPF 30 Ви осигурява само 4% повече защита от крем с фактор SPF 15.

Повечето дерматолози препоръчват средства за защита с фактор SPF 15 или 30. По-висок слънцезащитен фактор не гарантира много повече защита.

Защо да не използвате висок фактор за защита от слънчево изгаряне? Слънцезащитните кремове с високи SPF, като SPF 75 или SPF 100 не осигуряват значително по-голяма защита от SPF 30 и подвеждат хората, че са по-защитени, отколкото всъщност са. Освен това, за да има защита от широк спектър лъчи, UVA защитата трябва да бъде най-малко 1/3 от UVB защитата. Слънцезащитните продукти с висок SPF обикновено предлагат много по-голяма UVB защита от UVA защита, като по този начин постигат невярно усещане за пълна защита.