Какви са основните причини за стареене на кожата?

Има почти неограничен брой фактори, които могат да причинят преждевременно стареене на кожата и те могат да варират от лошо хранене до прекомерно количество стрес за организма. Някои от тези причини за преждевременно стареене са:

Свободни радикали

Голямата връзка между свободните радикали и стареенето в тялото се обяснява с оксидативния стрес. Това се случва, когато молекулите на кислорода се разделят на атоми с несдвоени електрони. Най-доброто решение за ограничаване на оксидативния стрес и дори за обръщане на ефектите от стареенето, причинени от свободните радикали, е чрез консумацията на антиоксиданти.

Възпаление

Възпалението възниква, когато тялото изпрати излишък от бели кръвни клетки и други лечебни вещества към определени увредени тъкани в опит да се бори с болестотворните микроби. Въпреки това, в някои случаи като при артрит, възпалението се получава, когато автоимунната система на тялото задейства процеса на самолечение без никаква оправдана причина. Това кара тялото да атакува и уврежда собствените си клетки, както и тъканите.

В резултат на това функционалността на системата на тялото е силно компрометирана и това води до преждевременно стареене на кожата. Преждевременното стареене може да бъде обърнато чрез справяне с причинно-следствения елемент. Например, търсене на лечение за артрит, както и други хронични инфекции, лечение на автоимунни заболявания, намаляване на приема на въглехидрати и избягване на всяка форма на вещество, което може да интоксикира тялото.

Стрес

Има много външни и вътрешни фактори, които могат да допринесат за стреса. Това е и основният елемент, който се приписва преждевременното стареене на кожата.

Тялото е саморегулираща се система и всеки път, когато открие високо ниво на стрес, освобождава някои химикали и хормони, като кортизол, за да се бори с ефектите от стреса. Въпреки това, дългосрочното излагане на високи нива на кортизол се приписва на преждевременното стареене. Справянето с характеристиките и елементите, причиняващи стрес, е най-добрият начин за обръщане на ефектите от преждевременното стареене.

Кожата е външната обвивка на тялото. Като такъв, той е най-податливият орган на външни фактори, които могат да причинят преждевременно стареене. Някои от тези фактори включват продължително излагане на слънце, кожни заболявания, инфекции, лоша хигиена, както и интоксикация с тютюнопушене и прекомерен алкохол.

Практики за поддръжка при стареене на кожата

Повечето от горните причинни фактори просто изискват спиране, за да може тялото да започне процеса на обръщане, но някои други практики за поддържане на кожата също могат да обърнат тези ефекти. Някои от тези практики включват козметични лазерни процедури, използване на дермални филъри, овлажнители, микродермабразио, както и микронидлинг.

Ако искате да забавите процеса на стареене на кожата, свържете се с естетичен център „Авантюрин“ и попитайте за подходящи процедури за Вашия тип кожа. Не се притеснявайте да зададете всички въпроси, които Ви вълнуват! Ние сме тук за Вас!