Суха кожа през зимата: топ 7 правила за грижа

През зимата кожата изпитва силен стрес. Липсата на топлина, кислород и слънчева светлина, резките промени в температурата и влажността и леденият вятър влошават състоянието й.

Причините за суха кожа през зимата са:

  • намалена секреция на себум – естественият липиден филм, който предпазва от външни влияния и възпрепятства изпарението на влагата от повърхността на кожата, изтънява и не може да изпълнява пълноценно бариерната функция;
  • намаляване на приема на течности – кожните клетки не са достатъчно хидратирани отвътре;
  • влошаване на кръвоснабдяването – кожата не получава достатъчно хранителни вещества;
  • недостатъчно производство на еластин, колаген и хиалуронова киселина – способността на кожата да се възстановява се влошава.

Под въздействието на ниски температури епидермалните люспи бързо умират, образувайки плътен рогов слой, който пречи на дишането на кожата и служи като благоприятна среда за живота на бактериите. В резултат на това възниква възпаление, дразнене, сърбеж и микропукнатини. За да се избегне това, през зимата на кожата трябва да се осигури специална защита и грижа за решаване на проблема суха кожа през зимата.

Правилна грижа за кожата през зимата

През зимата кожата ви се нуждае от четири неща:

  • почистване – козметиката, мръсотията, мъртвите епителни клетки трябва да бъдат отстранени своевременно
  • овлажняване – както кожата, така и въздухът в помещението трябва да бъдат овлажнени
  • хранене – важно е не само повърхностното хранене (маски), но и балансираната, питателна диета
  • защита – имате нужда от продукти, които ще помогнат на кожата ви да устои на слана и ледени ветрове

Студеният сезон диктува своите правила за грижа за кожата. През зимата почистването трябва да е нежно, овлажняването и подхранването – интензивно, а защитата – засилена. Спазването на седем основни правила ще ви помогне да поддържате здрава кожа.

1. Деликатно почистване

Основната цел на почистването на кожата през зимата не е да я изсушите, а да се опитате да запазите естествения липиден филм. За да премахнете козметиката, трябва да използвате лосион без алкохол, тоник, специално мляко, крем-гел, балсам, мицеларна вода. Водата за измиване трябва да е със стайна температура, вместо вода от чешмата е по-добре да използвате минерална вода. Детергентите трябва да бъдат избрани с ниско съдържание на алкали и да съдържат растителни масла или глицерин.

2. Нежно ексфолиране

Горният слой на дермата постоянно отмира: ексфолиращите процедури трябва да се извършват през цялата година. През зимата процесът на клетъчна смърт се засилва, кожата става по-малко еластична и по-чувствителна към дразнители. Агресивните пилинги и скрабове, използвани през топлия сезон, не са подходящи за грижа през зимата. Вместо това се препоръчва използването на гомажи и ексфолиантни кремове, които разтварят замърсяванията и мъртвите клетки.

3. Правилно хранене

Особена роля в поддържането на здравето на кожата играят витамините А, В, С, Е и микроелементите – цинк, селен. Те трябва да присъстват в диетата. Различни маски с плодове, яйца, мед, ферментирали млечни продукти, маслени витаминни разтвори или готови продукти, произведени от козметични компании, имат положителен ефект върху кожата през зимата.

4. Повишена хидратация

Кремовете, използвани през пролетта и лятото, обикновено са на водна основа и имат лека, фина текстура. Зимният овлажнител трябва да е по-плътен, обогатен с компоненти, задържащи влагата: силикон, глицерин, хиалуронова киселина, натурални масла. По-траен и видим ефект имат салонните процедури: професионални овлажняващи маски и инжекции.

5. Проблемна кожа – специално внимание

Проблемната кожа през зимата става още по-уязвима и чувствителна към обичайните процедури. Изсушаващите и матиращи маски срещу себорея и акне трябва да бъдат намалени до 2 пъти седмично, ексфолирането се препоръчва не повече от веднъж седмично. За всеки тип кожа са противопоказани продуктите, съдържащи алкохол, при грижа за мазна кожа през зимата трябва да се избягват кремове, съдържащи парафин и минерални масла.

6. Ежедневна защита

Изборът на дневен защитен крем през зимата зависи от типа кожа. Суха – най-подходящ е богат крем, обогатен с витамини; мазна и комбинирана – лек крем на маслена основа. При грижа за чувствителна кожа се предпочитат хипоалергенни продукти. Гримът с основа, пудра и други плътни вещества също осигурява добра защита от студа.

7. Внимание: ултравиолетова светлина!

През зимата кожата е изложена на ултравиолетово лъчение не по-малко, отколкото през лятото. Дори при леки облаци слънчевите лъчи се отразяват от снега и в зависимост от интензивността могат да причинят тен и изгаряния. Ако планирате да останете на открито за дълго време, трябва да нанесете крем, съдържащ SPF, върху откритата кожа.

Ако искате да се погрижите за проблема суха кожа през зимата, свържете се с естетичен център „Авантюрин“ и попитайте за нашите процедури!