Андрогенна алопеция при жени

Андрогенна алопеция е изтъняване на косата, което се основава на прогресивното намаляване на космените фоликули. Андрогенната алопеция се отнася до форма на алопеция без белези, при която няма предишно увреждане на кожата и белег в лезията. Това е сложно състояние, което се причинява от влиянието на много фактори и гени. Андрогенетичната алопеция засяга до 80% от мъжете и 42% от жените. Вероятността от този тип косопад при жените се увеличава с възрастта, достигайки 40% при кавказките до 70-годишна възраст.

Генетичното наследство на андрогенна алопеция при жени

Генетичното наследство на андрогенната алопеция все още остава неизяснено. Най-вероятно видът на наследяване е полигенен (поради влиянието на комбинация от няколко гена). Според последните проучвания ранното начало на заболяването (преди 30-годишна възраст) е свързано с андрогенния рецепторен ген EBA2R на X хромозомата. Ефектът от мутация в гена, който определя функционирането на ароматазата (ензимът, който трансформира андрогените в естрогени), също е изследван.

Заболяването може да бъде симптом на системна патология или да се комбинира с други състояния. Придружава други кожни или общи признаци на хиперандрогенизъм (повишени нива на мъжки полови хормони), като хирзутизъм, акне, нередовна менструация, безплодие, галакторея (производство на мляко извън периода на кърмене) и инсулинова резистентност.

Симптоми на андрогенна алопеция (плешивост при жените)

Счита се за нормално да губите 60-80 косъма на ден, без косата да изтънява или да променя обема си. При алопеция пациентите се оплакват от прогресивно изтъняване на косата, намаляване на обема на косата и продължителна или периодична загуба на коса. Заболяването прогресира по-бавно при жените, отколкото при мъжете и обикновено засяга скалпа равномерно. Алопецията се развива по-късно при жените, отколкото при мъжете, но може да започне и в юношеска възраст. Първите прояви на заболяването са почти невидими.

Усложнения на андрогенната алопеция (оплешивяване при жените)

Основното усложнение на андрогенната алопеция при жените е пълната загуба на коса без възможност за естествено възстановяване. Загубата на коса не води до загуба на работоспособност, влошаване на общото състояние и не изисква дълъг престой в болницата. Косопадът обаче влошава емоционалното състояние на пациентите и се отразява на качеството на живот.

Ако страдате от андрогенна алопеция, може би процедурата микропигментация на скалп е подходяща за Вас. Тя ще възвърне самочувствието Ви и ще повлияе на Вашата увереност. В естетичен център „Авантюрин“ работи един от най-добрите специалисти, извършващи процедурата микропигментация на скалп в България – Недка Бистрева! С нейна помощ, ще се радвате отново на красив, естествено изглеждащ скалп!