Келоидни белези – какво трябва да знаем за тях?

Келоидни белези представляват яркочервено, виненочервено или розово удебеляване, което се издига над повърхността на кожата, в някои случаи придружено от болка, парене и сърбеж. Най-често келоидните белези се локализират в областта на гърдите, по горните и долните крайници, по лицето, но почти никога по дланите, стъпалата, кожата на клепачите и гениталиите.

Разлика между келоидните и други кожни белези

Келоидните белези се различават от другите кожни белези по това, че са склонни да растат бързо и включват здрава околна тъкан. Този процес може да отнеме няколко месеца или дори години. В резултат маргиналната зона на белега започва да прилича на “нокти на рак”. Ако келоидният белег е разположен върху флексионната и екстензорната повърхност, той може да затрудни движението.

Разновидности на келоидни белези

  • Истински (спонтанен) келоид. Възниква върху визуално променена кожа и представлява единично образувание с плътна консистенция, издигащо се над нивото на кожата, има бледорозов цвят, сферична форма и различни размери.
  • Фалшив келоид. Появява се на всяка част от кожата, развива се след обширни изгаряния, наранявания или на мястото на следоперативни белези. Изглежда като червеникав белег, покрит с тънък слой кожа.
  • Акне-келоид (папиларен дерматит на главата, склерозиращ фоликулит на тила) е хронично възпаление на кожата на тила или задната част на врата, проявяващо се с множество разпръснати конусовидни червено-кафяви папули (плътни, средно големи издигания над повърхността на кожата), които, сливайки се, образуват плака. Среща се най-често при мъжете.

В зависимост от момента на възникване, келоидните белези се разделят на млади и стари:

  • млади – съществуват от 4-5 месеца до 3 години и се характеризират с активен растеж;
  • стари (зрели) – съществуват повече от 3 години, могат да завършат растежа си или бавно да се увеличават.

Възможни причини за появата им

Има няколко причини, които могат да доведат до образуването на келоидни белези:

  • Спонтанна поява, без видима причина.
  • наследствени фактори.
  • Последица от механично или химическо излагане (битови наранявания, изгаряния, хирургични интервенции, акне, възпаление, ухапвания от животни).
  • Дългосрочна употреба на някои лекарства: хормонални, цитостатици (лекарства за лечение на ревматологични и онкологични заболявания), антикоагуланти (лекарства, които разреждат кръвта), противовъзпалителни лекарства.
  • Тъмна кожа. Забелязва се, че хората с тъмна кожа имат по-голямо предразположение към появата на келоидни белези от средното за населението.

Към какъв специалист трябва да се обърна?

Ако след нараняване или операция се появят келоидни белези, трябва да се консултирате с хирург. При спонтанно възникнали белези или появата им на мястото на променена кожа (акне, циреи и др.) можете да се свържете с дерматолог. Ако се образуват такъв тип белези при хора със заболявания на ендокринната система (захарен диабет, затлъстяване), трябва да се консултирате с общопрактикуващ лекар, ендокринолог, гинеколог-ендокринолог. Ако се подозира системно увреждане на тялото, може да се наложи консултация с ревматолог.

Запишете час за консултация при нашия специалист-дерматолог!