Стягане на увиснала кожа след раждане

По време на бременност тялото на жената претърпява големи промени. Нарастващата матка оказва натиск върху вътрешните органи и предната коремна стена, хормоните повишават апетита и насърчават отлагането на мастни резерви. Всичко това неминуемо се отразява на състоянието на корема. Той се увеличава значително по размер и не винаги се връща към обичайния си обем след раждането. Какво трябва да направи една майка за стягане на увиснала кожа след раждане?

Какво представлява увиснала кожа след раждане?

Един от основните проблеми, с които се сблъскват жените, които наскоро са родили, е увиснала кожа след раждане, най-често в областта на корема. Това е излишната кожа и подкожна мазнина, която виси надолу поради гравитацията. При някои жени този проблем отсъства, въпреки една или повече бременности, а при други, напротив, представлява сериозен естетичен дефект. Увиснала кожа след раждане затруднява избора на нормални дрехи и визуално утежнява фигурата, изпъквайки напред. Когато има значително количество тъкан в гънките отдолу, се появява обрив, от който е много трудно да се отървете.

Какви са причините за появата на този естетичен проблем след бременност?

Бременността е една от най-честите причини за появата на престилка от излишната тъкан. Механизмът на образуване на дефекти е много прост. Растящата матка оказва натиск отвътре върху мускулите, подкожната тъкан и кожата, принуждавайки ги да се разтягат. Правите коремни мускули се разминават. Това състояние се нарича диастаза. Според наблюденията на лекарите се среща при почти всички жени по време на бременност.

След раждането обемът на матката постепенно се нормализира, но мастните натрупвания се запазват много по-дълго. Разтегнатите кожа и мускули не винаги могат да се върнат в нормалното си положение сами. Те увисват, образувайки престилка. Оставащата диастаза допълнително влошава ситуацията.

Вероятността за появата на увиснала кожа след раждане се увеличава:

  • с вродена слабост на съединителната тъкан, водеща до намалена еластичност;
  • с недостатъчно ниво на физическа активност преди и по време на бременност;
  • със систематично преяждане по време на бременност;
  • с многоплодна бременност;
  • с кратък интервал между бременностите (по-малко от 1,5 години);
  • по време на цезарово сечение: мускулите, отрязани по време на процеса, се възстановяват по-трудно

Нехирургични методи за стягане на увиснала кожа

Съвременната козметология достигна значителни висоти. Много процедури, предлагани от естетичен център „Авантюрин“, помагат за подобряване на тонуса на тъканите без операция. Специалистите в „Авантюрин“ предлагат на нашите клиенти най-ефективните апаратни и инжекционни техники. При предварителна консултация специалист ще ви каже как да възстановите кожата на корема след раждането и да се отървете от увисването. Той ще избере една или повече процедури, които ще помогнат за постигане на забележим ефект. Ако се интересувате от нашите процедури за стягане на увиснала кожа след раждане, свържете се с нас!