Body after baby – заличаване на стрии след бременност

Ако забележите стрии след бременност, няма причина да се разстройвате. Дайте си време да свикнете и да се адаптирате към новите реалности на вашия живот. Да, по-добре е да се предотврати появата на стрии по време на бременност, но ресурсите на съвременната козметология предоставят много възможности на младите майки да направят кожата си по-равна и гладка.

Причини за поява на стрии след бременност

Стрии след бременност се срещат при 80% от жените. Хормонът прогестерон е до голяма степен виновен. По време на бременността той играе важна роля в защитата на плода: нивото му се повишава, поради което гладките мускули се отпускат, а матката не се свива и не настъпва спонтанен аборт. Но в същото време прогестеронът отслабва съединителната тъкан на дермата.

По този начин кожата няма време да се адаптира към нарастващите обеми на тялото, така че колагеновите и еластиновите влакна се разкъсват, в дермата и подкожната тъкан се появяват микротравми, а на мястото на разтягане се появяват стрии.

Най-често стриите се появяват по време на бременност, но стават особено забележими след раждането, когато теглото на жената намалява.

Появата им се влияе от следните фактори:

 • Качване на тегло. През този период теглото на жената може да се промени значително. Но дори и при минимално наддаване на тегло кожата изпитва стрес. Увеличаването на обема на тялото и разтягането на кожата са две паралелни явления.
 • Хормонален дисбаланс. По време на бременност нивата на прогестерон се повишават рязко. А този хормон е известен с негативното си въздействие върху кожата. В допълнение към факта, че прогестеронът задържа вода, намалява имунитета на кожата, повишава нивото на меланоцитите, той провокира спад в нивото на колагена, който е отговорен за еластичността, здравината и стегнатостта на кожата.
 • Генетична предразположеност. Голяма роля за появата на стрии след бременност играят наследствените фактори.
 • Недостатъчна хидратация на кожата. Редовното овлажняване е ключът към еластичната кожа и отличната превенция срещу стрии. Липсата на хиалуронова киселина, витамин Е и колаген прави кожата по-уязвима към външни агресивни влияния.
 • Възраст. Наблюденията показват, че бременните жени над 30 години са по-малко податливи на стрии, отколкото по-младите момичета.
 • Дефицит на микроелементи. За синтеза на еластин тялото се нуждае от нормални нива на калций, желязо и витамини B, C и E. Техният дефицит води до липса на хидратация на кожата и влошаване на функционирането на фибробластите.

Видове стрии по тялото след раждане

В зависимост от дълбочината на поява има:

 • Повърхностни стрии. Външният вид прилича на малки тънки ивици (с дебелина под 1 мм), които не се увеличават по дължина или ширина. Кожата поддържа равномерна текстура и няма неравности или увисване.
 • Плитка атрофична. Базирани в горните слоеве на епидермиса, те могат да бъдат вертикални и хоризонтални. Те имат по-значителна празнина и са с дължина 1 мм и ширина до 5 см.
 • Дълбоко атрофичен. Те нараняват всички слоеве на епидермиса, дори мастната тъкан и хиподермата. Приличат на белези и хлътват на 3-8 мм от нивото на кожата на местата, където има излишна подкожна мазнина: дупе, бедра, корем.

По цвета на стриите може да се разбере преди колко време са се появили:

 • Аленият цвят показва току що появили се стрии.
 • В тъмночервена цветова гама издържат до 3-6 месеца.
 • Лилави и сини стрии са този тип стрии, които са на повече от шест месеца. Все още не са имали време да се излекуват напълно. Следователно все още има шансове да се отървете от тях без много усилия.
 • Сините и белите цветове се носят от вече остарели стрии. Елиминирането им ще бъде много по-трудно от предишните.

Възможно ли е да се отървете от стрии след раждане?

Салонните процедури са единственият ефективен начин за коригиране на съществуващи стрии. За да премахнете ивиците по тялото, е необходимо да стимулирате растежа на колагенови и еластинови влакна в кожата. Това ще помогне да се запълни празнината в кожата. Най-ефективните салонни процедури за намаляване на атрофичните белези са:

 • Лазерно премахване на стрии. Лазерът премахва горния слой на епидермиса, обновявайки кожата в третираната зона. Благодарение на това влакната на белега се унищожават, процесът на производство на колагенови влакна се засилва и структурата на тъканта постепенно се нормализира.
 • Мезотерапия. Процедурата включва въвеждането на специални терапевтични коктейли под кожата. Те съдържат мултивитаминни комплекси, пептиди и хиалуронова киселина. Тази комбинация от вещества в една бутилка дава подчертан ефект: подобрява се тъканният метаболизъм, поддържа се нивото на влага, нормализира се кръвообращението, увеличава се притока на хранителни вещества към тъканите и се повишава тургорът на кожата.
 • Химически пилинг. Активните съставки на химическия пилинг създават изкуствен стрес за кожата и активират нейните собствени резерви за обновяване. Киселината разширява капилярите на кръвоносните съдове, предизвиквайки активно кръвообращение. След пилинга започва процесът на интензивна ексфолиация, при който настъпва бързо обновяване на дермалните и епидермалните тъкани.
 • Озонотерапия. Озонът е форма на активен кислород. В козметологията озоновите инжекции се използват за активиране на способността на клетките да задържат влага и за повишаване на местния имунитет на тъканите. Благодарение на това структурата и цветът на стриите постепенно се сливат с тона на здравата кожа. Освен това озонотерапията има антимикробно, антивирусно и детоксикиращо действие.

Броят на извършените процедури ще зависи от дълбочината и ширината на стриите.

За да се възползвате от най-ефективните процедури за заличаване на стрии след бременност, свържете се с естетичен център „Авантюрин“ и запишете час!