Възпалена кожа на лицето през пубертета

За мнозина възпалена кожа на лицето през пубертета е неприятна реалност. Различни продукти за грижа за кожата обещават облекчение. Но какво всъщност причинява тази кожна реакция?

Причини за появата на акне през пубертета

През пубертетът се наблюдават сериозни физически и психологически промени. Нормално, този етап от живота на човека започва около третия седемгодишен жизнен цикъл, тоест на възраст между 14 и 21 години. Но начинът ни на живот доведе до факта, че пубертетът започва по-рано, отколкото в миналото. За много момичета започва около 10-годишна възраст; при момчетата – от около 12 години. По време на пубертета външният вид на кожата често зависи от това какво се случва вътре в нас.

Метаболизъм и кожа

По време на пубертета нашият метаболизъм работи на пълни обороти. Това активира връзката с определени участъци от кожата. По този начин могат да се видят временни слабости или свръхактивност на метаболизма, когато кожата има големи мастни жлези. Те включват например лицето, раменете и горната част на ръцете, както и деколтето и горната част на гърба.

Прекомерното производство на себум може да доведе до мазна кожа, пъпки и петна, както и възпалена кожа на лицето. По този начин акнето е най-разпространеното дерматологично заболяване в западното полукълбо. Среща се при 70-95% от юношите, тоест при почти всеки юноша в пубертета, поне в минимална форма. Акнето е малко по-често срещано при момчетата, отколкото при момичета, и също има тенденция да се развие в по-интензивна себорея.

Развитие през пубертета

Едно младо тяло се нуждае от няколко години, за да узрее. Юношата преминава през фази на самооткриване, както и през фази на съмнение в себе си и самокритика. Когато един млад мъж се погледне в огледалото сутрин и види несъвършенства по лицето си, той може да се почувства унил и обезсърчен. Акнето може да се разглежда като външно потвърждение на емоционалната и вътрешна борба за намиране на собствен път. Мнозина намират тази среща със себе си за смущаваща и обезпокоителна. Ето защо се препоръчва да се обърне специално внимание на акнето и възпалена кожа през пубертета.

В повечето случаи кожните несъвършенства изчезват до края на пубертета. Някои обаче продължават да страдат от възпаление на кожата на лицето; това се нарича акне при възрастни.

Възпалена кожа на лицето – как да се справим с нея?

Грижата за кожата, включително акнето, трябва да започне с метаболизма. Това означава, че за здравословен начин на живот се препоръчват редовни упражнения, здравословна диета, никаква бърза храна, само малка или никаква консумация на алкохол и никакъв никотин.

Ако страдате от възпалена кожа на лицето и се нуждаете от помощ за справянето с този проблем, свържете се с нашите обучени специалисти от естетичен център „Авантюрин“ и запишете час за консултация!